Гледай
на живо

ПОДГОТВЯМЕ СЕ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС ПРЕЗ 2018 Г.

ДО СРЕДАТА НА 2016 Г. ЩЕ СМЕ ГОТОВИ С ЧЕТИРИТЕ КЛЮЧОВИ СТЪПКИ

ПОДГОТВЯМЕ СЕ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС ПРЕЗ 2018 Г. Страната ни се подготвя за председателството на Европейския съюз през 2018 година. За целта трябва д... thumbnail text

Страната ни се подготвя за председателството на Европейския съюз през 2018 година. За целта трябва да изпълним четири ключови стъпки до средата на следващата година, това заяви заместник-министърът на културата Боил Банов по време на дискусия по темата.

Според проф. Ингрид Шикова, преподавател в катедра "Европеистика" на Софийския университет, председателството ще бъде зрелостният изпит за страната ни, 11 години след членството ни в Общността. Срокът, в който България ще председателства е 6 месеца.
Четирите стъпки в подготовката включват създаване на лого, мото, интернет сайт и пресцентър. Заместник министъра на културата подчерта, че логото се избира с конкурс, като се дава път на младите таланти, които да се изявят. Интернет страницата на стратегията е основният комуникационен елемент и включва препратки, предаванеия на живо и огромен обем от информация. Сайтът трябва да е активен най-малко половин година преди председателството. Пресцентърът, който бъде създаден ще има две представителства – едното в България, другото в Брюксел.
По време на дискусията политологът Първан Симеонов представи и резултати от проучване, проведено сред българските граждани. Според него най-голям брой от запитаните са дали отговор,че България трябва да бъде рекламирана с природните си забележителности, полседвани от история, култура и традиции. Симеонов подчерта, че това са неща, които ние имаме като дадености. Той заяви, че това към което трябва да се стремим като рекламна стратегия на страната ни е привличането на повече инвестиции за развиване на бизнеса. Политологът припомни, че ротационното председателство дава възможност на всяка една страна членка на Евросъюза да получи възможност за председателство.