София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОДГОТВЯМЕ СЕ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС ПРЕЗ 2018 Г.

ДО СРЕДАТА НА 2016 Г. ЩЕ СМЕ ГОТОВИ С ЧЕТИРИТЕ КЛЮЧОВИ СТЪПКИ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Страната ни се подготвя за председателството на Европейския съюз през 2018 година. За целта трябва да изпълним четири ключови стъпки до средата на следващата година, това заяви заместник-министърът на културата Боил Банов по време на дискусия по темата.

Според проф. Ингрид Шикова, преподавател в катедра "Европеистика" на Софийския университет, председателството ще бъде зрелостният изпит за страната ни, 11 години след членството ни в Общността. Срокът, в който България ще председателства е 6 месеца.
Четирите стъпки в подготовката включват създаване на лого, мото, интернет сайт и пресцентър. Заместник министъра на културата подчерта, че логото се избира с конкурс, като се дава път на младите таланти, които да се изявят. Интернет страницата на стратегията е основният комуникационен елемент и включва препратки, предаванеия на живо и огромен обем от информация. Сайтът трябва да е активен най-малко половин година преди председателството. Пресцентърът, който бъде създаден ще има две представителства – едното в България, другото в Брюксел.
По време на дискусията политологът Първан Симеонов представи и резултати от проучване, проведено сред българските граждани. Според него най-голям брой от запитаните са дали отговор,че България трябва да бъде рекламирана с природните си забележителности, полседвани от история, култура и традиции. Симеонов подчерта, че това са неща, които ние имаме като дадености. Той заяви, че това към което трябва да се стремим като рекламна стратегия на страната ни е привличането на повече инвестиции за развиване на бизнеса. Политологът припомни, че ротационното председателство дава възможност на всяка една страна членка на Евросъюза да получи възможност за председателство.