Гледай
на живо

Подготвят втора среща между лидерите на САЩ и Северна Корея

Тръмп се похвали: предотвратил война между двете страни

Подготвят втора среща между лидерите на САЩ и Северна Корея Американският президент Доналд Тръмп обяви, че тече подготовката за втора среща на високо равнище съ... thumbnail text

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че тече подготовката за втора среща на високо равнище със Северна Корея. Предстои държавният секретар на САЩ Майк Помпео да посети Пхенян следващата седмица, съобщи Тръмп пред свои поддръжници в Мисисипи.

Президентът подчерта "отличните отношения" с КНДР, отбелязвайки отказа на Пхенян от ядрени и ракетни изпитания. "Всичко върви добре ... Да видим какво ще се случи по-нататък", каза още веднъж Доналд Тръмп, заявявайки, че е успял да предотврати евентуална война между Съединените щати и КНДР.

Помпео ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен ун в Пхенян на 7 октомври.

По-рано ръководителят на администрацията във Вашингтон заяви, че е постигнат значителен напредък в областта на денуклеаризацията на Корейския полуостров.

Първата среща на високо равнище между Съединените щати и КНДР се състоя на 12 юни в Сингапур. След постигнатите резултати Тръмп и Ким Чен ун приеха съвместно изявление. В него Пхенян съобщи, че е готов за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, а САЩ обещаха да предоставят гаранции за сигурност на КНДР.