София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Подписан е меморандум против рекламата на тютюневи изделия

Фондация "Заедно с теб" са против

5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

На пресконференция в БТА, Коалиция за живот без тютюнев дим настоя за забрана тютюневата индустрия да спонсорира събития. 
Коалицията,   заедно с офиса на Световната здравна организация в България, УНИЦЕФ и граждански организации се обединиха заедно и подписаха Меморандум за прекратяване на рекламата и промоцията на тютюневи изделия.
Според тях здравното министерство не оказва съдействие за изработване на по-строги регулации и трябва да се забрани тютюневата индустрия да има възможност за спонсорство, което им осигурява директна реклама.
Според проучване на американския изследователски университет „Джонс Хопкинс“ от 2017 г. около 96 процента от училищата в София има обекти за продажба на тютюневи изделия, а 25 процента от 16-годишните младежи у нас пушат всекидневно. 
Всяка форма на реклама на тютюневи изделия, която младежите разпознават, увеличава шанса да започнат да пушат със 7 процента, показва още проучването. 
От своя страна, от фондация...... застават срещу меморандума, защото смятат, че не трябва да се набъркват финансовите политики, а да се наблегне на капмании по информиране на младите за рисковете от тютюнопушене.