София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Подписват историческия договор за името на Македония

Очаква се днес Заев и Ципрас да поставят подписите си под споразумението

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Зоран Заев и Алексис Ципрас днес ще поставят подписите си под историческото споразумението, с което се одобрява името  Република Северна Македония. Приемането на документа ще даде възможност на Македония да се бори за пълноправно членство в Европейския съюз. До този момент това нямаше как да се случи, тъй като гърците не признаваха досегашното наименование на държавата.

Премиерите и външните министри на двете държави, както и високи гости от Брюксел, се събират за събитието в района на Преспа от гръцка страна.

Договорът ще бъде подписан в гръцкото село Псарадес от първите дипломати на Скопие и Атина Никола Димитров и Никос Кодзияс заедно с посредника от страна на ООН в спора за името Матю Нимиц в присъствието на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас.

На историческото събитие ще присъстват върховният представител на Евросъюза за външната политика Федерика Могерини, еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан, както и заместник генералния секретар на ООН Розмари ди Карло.

В македонска делегация ще са министрите на отбраната, европейските въпроси и вътрешните работи.

След подписването на договора премиерите на Гърция и Македония ще дадат обръщения. Официалният обяд е планиран на македонска територия - в Отешево.

Очаква се засилено полицейско присъствие в района на Псарадес и по пътищата към мястото заради готвената от гръцки опозиционни сили протестна блокада.