София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Погнаха и Ценко Чоков

Запорираха имущество за 3,2 млн.лв. на бившия кмет на Галиче

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ запорира имущество на стойност 3.2 млн. лв. на бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков по делото за лихварство. Това разкри пред журналисти шефът на комисията Пламен Георгиев след края на конференция за антикорупционно образование.

Запорът обхваща общо 153 имота, автомобили и земеделски ниви. Запорирани са имоти и на съпругата на Чоков, както и на синовете им. Има запорирани имоти в София, както и автомобили – негови и на синовете му.

Преди това Пламен Георгиев откри конференция на тема „Антикорупционното образование – ефективен инструмент за превенция на корупцията“, организирана от КПКОНПИ и Фондация „Конрад Аденауер“. „Обществото ни е станало по-безкритично към корупцията. Корупцията е започнала да се възприема като нещо не толкова страшно”, каза шефът на КПКОНПИ в началото на форума.

По думите му след 10 или 20 години ще има много сериозни резултати от антикорупционното образование, които ще се видят от цялото общество. “Бавните мерки после дават най-траен резултат. Антикорупционното образование трябва да започне още от подготвителната група в детската градина, където децата да формират разбиране за добро и лошо. След това обучението да продължи в училищата и университетите”, категоричен беше той.