София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Поискаха отстраняването на Русия от световния спорт

Обсъди се възможноста за анулиране на всички рекорди в леката атлетика

7 годиниСпортни 7 Боряна Райчева

В може би един от най – големите скандали в историята на спорта представители на Асоциацията на националните антидопингови комитети поискаха пълно отстраняване на Русия от световния спорт.

Представители на антидопинговите комитети на Австрия, Белгия, Канада, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Япония, Холандия, Полша, Словения, Испания, Южна Африка, Швеция, Швейцария и САЩ са се подписали под документа с въпросните искания на среща в Дъблин.

Има доказателства за съществуването на системен проблем с допинга в Русия. Нужни са много реформи, както и да се създаде централизирана система за борба с допинга в Русия. Само така може да има сигурност за чистотата на руските спортисти, коментира генералния директор на Асоциацията на националните антидопингови комитети Джоузеф дьо Пенсие.

Обсъдена е също така възможноста за анулиране на всички рекорди в леката атлетика. Предложението беше внесено от Джани Мерло – председател на Международната асоциация на спортните медии. В последствие обаче предложението не беше прието.

Предлага се още руски спортисти, които са чисти от допинг, да могат да могат да участват като неутрални. Очаква се ФИФА да не въвежда каквито и да било санкции и промени относно Мондиал 2018 година.

Руските медии пък съзират политически мотиви в документа за отстраняването на Русия от световния спорт.

Съдбата на руските спортисти сега зависи от МОК.