София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОЖАР В РАЙОНА НА ПРИРОДЕН ПАРК "РИЛСКИ МАНАСТИР"

ПЛАМНАХА ОКОЛО 50 ДКА ТРЕВИ И ХРАСТИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Директорът на Югозападно държавно предприятие – инж. Дамян Дамянов обясни, че късно снощи, треви и храсти са горели в района на природен парк „Рилски манастир“.
Сигнал за пожара е бил подаден късно снощи. Тази сутрин е направена организация. Дамянов уточни, че пожарът е обхванал около 50 дка треви и храсти. По думите му на място има 20 души, а до 13:00 часа ще се качат още 40 души.
Той обясни, че няма автомобилен път, затова придвижването до мястото на пожар става пеша за около 2 часа.
Дамянов допълни, че няма горяща гора. Създадена е организация от ГД ПБЗН, а на обяд ще пристигне хеликоптер с цел локализиране и окончателно потушаване на пожара, тъй като температурите са високи, а мястото трудно достъпно. Инженер Дамянов заяви, че полагат всички сили и средства, за да могат в рамките на днешния ден да приключат действията.
Той заяви категорично, че няма опасност за населението, тъй като огънят е високо в планината. Все още не може да се даде информация за причините за пожара, но инж. Дамянов смята, че става въпрос за човешко действие или небрежност.