София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пожар заради късо съединение пламна на ГКПП "Златарево"

Няма пострадали хора, причинени са материални щети

5 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Огромен пожар изпепели ГКПП "Златарево" на границата със Северна Македония. Огънят е унищожил голяма част от конструкцията на сградата.  Сигналът е подаден малко след 17 часа. Причинени са материални щети, няма пострадали хора. Огънят е локализиран. Установено е, че е тръгнал от електрическо табло на първия етаж.

„Пожарът е възникнал в резултат на късо съединение в табло, намиращо се в една от административните сгради. Всички системи за проверка на граждани функционират нормално. Разполагаме и с мобилни такива, така че да не създаваме трудности на гражданите при преминаването през пункта”, обясни директорът на Главна дирекция "Гранична полиция” главен комисар Светлан Кичиков.

Няма загубени митнически данни, тъй като сървърите не са разположени в сградата. Заради големите щети засега не може да бъде пропускан тежкотоварен трафик, но за леки автомобили няма проблем.

„Загуби на данни няма. Митниците отдавна са в електронна среда, така че всички данни, които са постъпили в системата са запазени и няма никаква опасност нещо да се загуби или да бъде заличено. Така е конструиран пунктът, че тежкотоварният трафик минава непосредствено до административната сграда. След такъв мащабен пожар конструкцията е компрометирана и до разрешение от компетентен орган, че е безопасна за преминаване, не е възможно да се пусне тежкотоварният трафик”, каза заместник-директорът на Агенция „Митници” Георги Александров.

Пропускането през ГКПП "Златарево" е преустановено за 24 часа. Пътуващите за Северна Македония ще бъдат пренасочвани към съседни гранични пунктове с Република Северна Македония. Те са ГКПП "Станке Лисичково" и ГКПП "Гюешево".