София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пожарникари и полицаи отново на протест

Служители на реда искат 15% увеличение на заплатите

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Около 3500 от общо малко над 5500 служители на пожарната към момента нямат необходимите им за работа униформи. Ниските доходи са сериозен проблем за пожарната. „Повечето пожарникари у нас носят облекла втора употреба от цяла Европа, скъсани и с изтекъл срок на експлоатация“, съобщи Венцислав Станков, председател на синдикат „Огнеборец”.

Закупена е много техника по оперативни програми, но няма финансов ресурс, с който да се поддържа, обясни той. Станков отбеляза, че пожарните служби страдат и от сериозен недостиг на кадри. Той каза, че до 1 август е имало райони, в които на сигнал се е отзовавал само един огнеборец. Поради това пожарникарите излизат на протести в София и Варна в четвъртък. Редом до тях ще застанат и полицаите. Исканията за увеличение на заплатите с минимум 15% и със задна дата, както и промени в Закона за МВР и приемане на нов закон, най-късно след година, бяха представени на пресконференция в КНСБ.