Гледай
на живо

Пожарът на остров Тасос се възобнови

Петима пожарникари са пострадали при гасенето

Пожарът на остров Тасос се възобнови Петима пожарникари са пострадали при горските пожари на гръцкия остров Тасос, които продължават вече... thumbnail text

Петима пожарникари са пострадали при горските пожари на гръцкия остров Тасос, които продължават вече четвърти ден. Изпепелени са около 10 хил. хектара горски масив, съобщават гръцките медии.

Пожарът, който е започнал след удар на мълния в петък вечерта, е разрушил най-малко осем домове и десетки селскостопански сгради. Стотици глави добитък са загинали от задушаване. На острова е обявено извънредно положение.

Около 250 пожарникари, войници и местни доброволци се борят с огнената стихия. Най-пострадалите от пожара са общините Рахони, Принос, Аликес, Лимания и Мари. Село Казавити е било евакуирано, както и два манастира.

„Щетите са големи“, заяви министър-председателят Алексис Ципрас, който прелетя в хеликоптер над острова.

„За щастие успяхме да съберем нужните ресурси на острова“, заяви той, добавяйки, че огънят скоро трябва да бъде потушен. Той обеща на местните власти и земеделски производители компенсации, като добави , че министерството на инфраструктурата ще покрие 80% от щетите. Останалите 20% ще бъдат покрити от дългосрочен план.