София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пожарът в Нотр Дам е потушен

Запазени са някои от светините

пропускане
5 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Пожарът в катедралата "Нотр Дам" беше угасен на 16 април сутринта. Огънят унищожи две трети от покрива, кулата и часовника на катедралата. Някои от мощите вътре са запазени: в частност, венецът от тръни, туниката на св. Лудвиг и няколко картини.

Като основна версия за причина за пожара се приема работата по възстановяването на сградата, в рамките на която около катедралата са издигнати скелета с височина 100 метра. Главният архитект на реставрацията Филип Вилньов заяви, че в началото на пожара на обекта е нямало работници.

Френският президент Емануел Макрон обеща на французите, че "Нотр Дам де Пари"ще бъде възстановена. Според експерти, възстановяването на сградата може да отнеме от пет години до няколко десетилетия.

Катедралата "Нотр Дам" е католическа църква в центъра на Париж, един от символите на френската столица. Тя е построена преди повече 8 века.