София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Пожелавам на премиера за 60-те да се пенсионира“

Пожеланието отправя депутатът от БСП Александър Симов

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

След загубата на столетницата на евровота лидерът на БСП за България Корнелия Нинова пое политическа отговорност и подаде оставка. На 16 юни ще се проведе конгрес на партията, където или ще бъде отхвърлена, или оставката й ще бъде одобрена.
По най-горещите теми около Позитано 20 разговаряме с депутата от БСП Александър Симов.

„За една част от партията подаването на оставка на Корнелия Нинова беше задължително, а според другите този акт от страна на председателя в оставка на БСП Корнелия Нинова е било емоционален жест и твърде прибързано“, заяви специално пред камерата на Евроком Александър Симов.

Според депутата Корнелия Нинова е постъпила добре с подаването на оставката. „Отговорност се носи от първо лице единствено число“, добави Симов.

Запитан дали БСП губи втори предварително „спечелени“ избори, Александър Симов признава загубата на партията на евровота и че са допуснати грешки.
„От БСП знаехме, че тръгваме на изключително тежки избори срещу смазана държавма машина. Ние се борихме срещу държавния бюджет, защото Бойко Борисов се качи на джипа, взе кампанията в собствените си ръце и на всяко слизане хвърляше по 20-30 млн.“, допълни той.

Депутатът припомни, че левицата е единствената партия, която изпраща един евродепутат повече от предишните евроизбори през 2014 и е единствената, която увеличава броя на гласоподавателите си.

„Официалната позиция на БСП е, че ние сме готови да преговаряме за намаляване на партийната субсидия. По тази тема имаме позиция още през 2016. За нас разумна и адекватна цена е между 5-6-7 лева. Субсидия 1 лев на глас е подигравка и дивашки популизъм“, обясни Симов.

Според него причините за решението за намаляване на субсидията са две: „Първата – да заглушат новината за размазващия и унизителен доклад на ЕК, а втората – премиерът иска да изчисти политическия терен от всякаква конкуренция, особено преди местния вот.

„Критиките на вътрешната опозиция на БСП са свръх персонализирани. Те искат да махнат Корнелия Нинова“, отговори Симов на въпроса дали опозоцията в БСП е загрижена за местните избори или просто иска главата на Нинова.
Депутатът е категоричен, че БСП не е в криза и на Позитано 20 няма трусове.

„Аз желая на Бойко Борисов да е жив и здрав. На 60 години е. Време е да се пенсионира“, отправи пожеланието си за премиера Александър Симов.