Гледай
на живо

Показаха неизвестна досега снимка на Васил Левски

По тази снимка турските власти са издирвали Апостола на свободата

Неизвестна снимка на Васил Левски са открили в архива в Истанбул специалисти от Националния музей „Васил Левски" – Карлово.

Снимка: Министерство на културата

 

На нея Апостола на свободата е фотографиран до кръста, а на гърба на портрета е описан самият Васил Левски - на колко години е, какви са очите му и откъде е. Това говори, че именно по тази снимка турските власти са го издирвали.

Снимка: Министерство на културата

 

Снимката беше представена за първи път днес публично в галерия "Средец" на Министерството на културата. Фотографията е открита от Виктор Комбов, уредник на музея в Карлово, след като е насочен от негови турски колеги да порови в османския архив с документи за Васил Левски.

Според българските учени снимката най-вероятно е направена след общото събрание на Българския революционен централен комитет, което е било между 29 април и 5 май 1872 година в Букурещ.

Освен фотографията са открити и други документи, предхождащи залавянето на Апостола, съдейки по датирането. Те още се превеждат.

Снимка: Министерство на културата

Открити са и Уставът на БРЦК, писма от комитета, както и квитанции от тетевенските революционери, съобщи Дора Чаушева, директор на националния музей "Васил Левски"-Карлово.

Снимка: Министерство на културата