София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Показват 20 новооткрити документа на Яворов

Сред тях са и три непознати стихотворения на поета

4 годиниКултура 1 Боряна Райчева

И паднах сякаш покосен от гръм,
зарових плачещо лице в земята
и чух със сетни сили чуден звън-
звънът на бойната тръба и на войната.
 
Така звучи куплет от едно от трите новооткрити стихотворения на големия български поет Пейо Яворов, което заедно с още около седемнадесет документа вече е собственост на държавата.
 
Доцент Милкана Бошнакова, занимаваща се повече от 20 години с изследване на творчеството на Яворов, определя откриването на тези неизвестни до този момент документи, свързани с личността му като чудо и разказва с трепет в гласа за деня, в който ги вижда за първи път пред себе си.
 
Убедена, че държи в ръцете си истинско съкровище доцент Бошнакова бърза да се свърже с Тодор Иванов, който от години е управител на фондацията, кръстена на името на  поета и уредник на музея му родния му Чирпан. Иванов приема за лична мисия тези документи да станат притежание на държавата.
 
Всички новооткрити книжа на поета са събрани в книгата  “Непознатият Яворов”, която ще бъде официално представена в Чирпан на 13 януари, а премиерата й в София ще бъде на 30 януари.