София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Полфрийман пред Диков: Дал съм всичките си пари от заплати в затвора на пострадалите

Австралиецът е категоричен, че има паспорт от понеделник и властите го държат незаконно

4 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

"Абсолютно всички пари, които съм изкарал от работата си в затвора са преведени на семействата на пострадалите.", заяви в първото си телевизионно интервю след условеното си предсрочно освобождаване, дадено специално за Сашо Диков, австралиецът Джок Полфрийман.

Пред журналиста осъденият за убийството на студента Андрей Монов потвърди и дадената по-рано от адвоката му информация пред "Евроком", че Полфрийман е в патовата ситуация, в която едновременно му е забранено да напуска България и в същото време има заповед, която му забранява да остане на наша територия.

Осъденият беше категоричен пред Сашо Диков, че има издаден редовен паспорт, с който може да замине за Австралия още от понеделник и че българските власти лъжат, че това не е така. Той обясни, че е видял документа с очите си.

По отношение на извършеното от него преди 12 години, Полфрийман беше лаконичен, тъй като обясни, че ако каже, че не е съгласен с постановената от съда присъда, това можело да доведе до премахването на едно от основанията за условното му предсрочно освобождение. Той обаче призова да се гледат кликовете, разпространени публично от адвоката му, от които всеки можел да си направи изводите за случилото се.

Убиецът  коментира и думите на бащата на жертвата Христо Монов, който заяви от ефира на една от националните телевизии, че Полфрийман е бил съден в Австралия за друго престъпление, свързано с проявено от негова страна насилие, но в досието му нямало данни за това, защото тогава бил непълнолетен. Полфрийман категорично отрече това, като обясни, че простата математика показвала, че във визирания период, той е бил вече на 18 и нямало как да се твърди, че е бил непълнолетен.