София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полицаи и пожарникари излязоха на съвместен протест

Засега заплатите остават същите

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Вместо празник – протест, макар и малоброен. Така премина денят за част от служителите от Пожарна безопасност, които протестираха съвместно с полицаите. Протестът-демонстрация на площад Народното събрание започна с нагледно разиграване на ситуация в случай на пожар. Според законодателството, на терен излизат по трима, вместо четирима огнеборци, а съвсем скоро над десет пожарни служби и участъци ще затворят врати, заради изискването за изпълнение на нормата.

Например в екип от двама души единият е шофьор, но той трябва да стои до пожарния автомобил. Често за него няма специално облекло, а другият на терен влиза сам в горящото помещение, което пряко излага живота му на риск. 41 са пожарните участъци у нас, а около 300 са районните служби. Проблемът с недостиг на служители е именно в службите.

В София положението откъм служители не е критично, но пък за сметка на това екипировката на огнеборците е дарение от Торонто, разказва младият пожарникар Мирослав Евтимов.

Всеки огнеборец трябва да има поне две защитни облекла, за да е в безопасност, докато работи.

Новопостъпващите в системата получават около 700 лева заплата, което отказва доста от желаещите.

Искане за по-високо възнаграждение имат и полицаите. Парите за униформи, които правителството обеща, вече са изплатени почти на над 90% от служителите . Остава само да се реши въпросът с възнагражденията.

Другото желание на пазителите на реда е чисто нов закон, както и допълнения в стария за МВР.