София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Полицаите от Пловдивско с обвинение за изнудване

Четирима служители на реда бяха арестувани вчера

6 годиниПравосъдие 9 Боряна Райчева

Четиримата полицаи, които бяха арестувани вчера в Пловдивско, са обвинени за участие в корупционна схема за изнудване. Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на четиримата за три грабежа на търговци на незаконни акцизни стоки. Обвинени са 33-годишният Желязко Колев, 31-годишният Валентин Гоцев, 38-годишният Георги Илиев, който е и началник на Районното полицейско управление в Раковски и 44-годишният Стефан Модов.

Полицаите Гоцев, Колев и началникът на Районното полицейско управление в Раковски са отстранени от длъжност и са им повдигнати обвинения за изнудване на търговец, взели му 20 000 лв. за да спрат разследването срещу него.

И четиримата са действали като съучастници, а Стефан Модов е привлечен като обвиняем и за грабеж. Установено е, че подкупът е извършен на 15 март 2017 г., а грабежът през декември 2016 г. След десетмесечно разследване прокуратура установява, че тримата са работили с бившия полицай Модов.

Илиев ще остане в ареста за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, Желязко и Валентин са с наложена мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на по 1 500 лева, а спрямо Стефан не е взета мярка за неотклонение, тъй като в момента той е с мярка за неотклонение "задържане под стража" по друго досъдебно производство.

Схемата на задържаните е била да печелят пари, като изнудват търговци на акцизни стоки.