София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полицейски началник и съпругата му бяха убити от боец на „Ислямска държава“ в Париж

Нападателят беше ликвидиран от специалните части

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Обявил се за боец на „Ислямска държава“ извърши двойно убийство в парижкото предградие „Манянвил“. Около 21 часа местно време в понеделник мъж, чието име не се съобщава засега, е нападнал полицейски офицер, когато той се е връщал от работа и го убил.

Нападателят влязъл в жилището на убития и взел за заложници тригодишното му дете и съпругата му. По-късно съпругата също е убита. Детето е намерено невредимо от полицаите.

Специални части са щурмували жилището и са убили похитетеля, след като той написал в социална мрежа, че е убил един от заложниците.

По-късно информационна агенция, свързана с „Ислямска държава“, съобщи, че боец на групировката е убил в Париж заместник-началника на полицейското управление Ле Мюро.

Френският президент Франсоа Оланд свиква спешна среща с представители на Прокуратурата във връзка с убийството на полицейски служител и съпругата му в парижко предградие. Срещата е планирана за вторник сутринта в резиденцията на държавния глава – Елисейския дворец. Отбелязва се, че разследването на двойното убийство е поверено на антитерористичния отдел на прокуратурата на Париж.

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов изрази съболезнования по повод смъртта на двойката, изтъквайки същевременно професионализма на спецчастите, щурмували къщата, в която нападателят се беше барикадирал със заложниците.