София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полицейски служител е убит при протестите в Иран

Според Тръмп, в страната е време за промяна

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Полицейски служител е убит в понеделник, по време на антиправителствена демонстрация в иранския град Неджефабад. Протестиращ е открил огън по полицейските служители с ловно оръжие, убил е един полицай и е ранил  още трима, съобщи ТАСС, като се позовава на информация от местните власти.

Протестните акции в Иран започнаха в четвъртък във втория по големина град Мешхед. Вълненията обхванаха много градове в цялата страна, като според последните данни, по време на безредиците са загинали най-малко 12 души.

Междувременно американският лидер Доналд Тръмп отново коментира протестите в Иран. Той написа в "Туитър": "Иран се проваля на всяко ниво въпреки ужасното споразумение с администрацията на Обама. Великият ирански народ е репресиран от много години. Те са гладни за свобода и храна. Наред с човешките права богатият Иран е ограбван. Време е за промяна".

Британският външен министър Борис Джонсън, от своя страна, призова иранските лидери да спазват правата на гражданите си и да се стремят към диалог за решаването на проблемите.