Гледай
на живо

Полиция и активисти във венецуелското посолство в САЩ

Ситуацията във Венецуела ескалира на 23 януари

Полиция и активисти във венецуелското посолство в САЩ Полицията е проникнала на територията на венецуелското посолство във Вашингтон. Венецуелската страна... thumbnail text

Полицията е проникнала на територията на венецуелското посолство във Вашингтон. Венецуелската страна смята действията за инвазия, която нарушава нормите на международното право, съобщава ТАСС.
В сградата на венецуелската дипломатическа мисия са навлезли активисти, протестиращи срещу американската външна политика, включително жени от CodePink, международното движение за мир и социална справедливост. Те съобщават, че са получили ключовете за посолството законно - от венецуелски дипломати, които САЩ са изгонили от страната.
Полицията се е опитала да принуди активистите да напуснат, но нямала съответна заповед, а поддръжниците на правителството на Николас Мадуро са останали там, където са били.
На 11 май южноамериканските войници съобщиха, че американски военен кораб е влязъл в териториалните им води без разрешение.
На 30 април лидерът на опозицията Хуан Гвайдо призова военните и народа да свалят президента. Той заяви, че армията е заела неговата страна и нарече това, което се случва "последната фаза на операцията "Свобода ". На следващия ден Мадуро обяви победата си над опозиционните сили.
Ситуацията във Венецуела ескалира на 23 януари, когато на фона на масовите протести Гуайдо обяви, че е временен президент. Неговата легитимност бе призната от Съединените щати, редица страни от Латинска Америка и Европа. Русия подкрепи Мадуро, България застана на страната на Гуайдо.