София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полиция срещу демонстранти в Хонконг

Властите са използвали сълзотворен газ и гумени куршуми

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Полицията в Хонконг е предприела по-радикални мерки срещу протестиращите в автономния регион. За да разпръснат поредното улично недоволство, събрало хиляди хора, властите са използвали сълзотворен газ и гумени куршуми.
 
До сблъсъци на протестиращите със силите на реда се e стигнало в късния следобед. Напрежението в района на Бюрото за връзки с Китай е ескалирало, когато група от около 200 демонстранти не е реагирала на призива на силите на реда да прекрати протеста си там и да се разпръсне, тъй като той бил незаконен.
 
Веднага след това, полицията използвала сълзотворен газ и каучукови куршуми, за да разгони протестиращите, които пък отвърнали с камъни и тухли. В крайна сметка  полицията е щурмувала и ги е изтласка с палки. 
 
Репортери на агенция  Франс прес съобщават, че са били извършени много арести, а двама журналисти и най-малко един демонстрант са били ранени.
 
Припомняме, че демонстрациите срещу пропекинското правителство на Хонконг навлизат в осма седмица. Гневните излизат на улицата, с настояване да бъде премахнат закон, според който уличените в извършване на престъпления на територията на Хонконг, трябва да бъдат съдени в Китай.