София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В Дания ругаят премиерката си за спора с Доналд Тръмп

Милиони са хвърлени за сигурността, преди САЩ да отменят визитата

пропускане
4 годиниЛюбопитно 4 Боряна Райчева

Дания губи милиони от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отмени посещението си в кралството само 12 дни преди обявената дата.

Подготовката бе определена като една от най-мащабните в историята на Дания“.„Полиция, армия, спецслужби и летищни власти са хвърлили значителни ресурси за визитата“, пише в. The Copenhagen Post.

Изданието критикува и младата амбициозна премиерка Мете Фредериксен, която е отговорила на Вашингтон, че „времето,когато са купували територии, е отминало“.

„Всичко е само заради отказа на премиера да обсъжда предложението на Тръмп да купи Гренландия“, пише вестникът.

Подробните планове за сигурност, разработени от армията и тайните служби, също отиват на вятъра. „Голямо неудовлетворение е да отделите толкова в подготовка за посещение, което няма да се състои“, коментираха от полицията. Към Копенхаген са изпратени служители от цялата страна.

Става дума за огромни разходи, като индикация дават разгходите на Обединеното кралство за визитата на Доналд Тръмп през юли 2018 г. Лондон е платил между 10 и 18 млн. британски паунда.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се опита да смекчи ефекта, като e разговарял с датския външен министър по телефона. Двамата са обсъдили "засилване на сътрудничеството“, включително и в Гренландия, където е базата на САЩ за предупреждение за ядрени атаки.