София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОЛИЦИЯТА В АНКАРА ОТКРИ 100 КГ ВЗРИВНИ ВЕЩЕСТВА

ИМА ЗАДЪРЖАНИ ПО ПОДОЗРЕНИЯ ЗА ТЕРОРИСТИЧНИ АТАКИ

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

100 кг взривни вещества иззеха полицейските органи в Анкара. По данни на властите експлозивите са били закопани в земята преди шест месеца, като след акцията те са иззети. В хода на операцията е бил задържан Исмаил К, който в последствие е бил арестуван. Взривовете са на основата на нитрометан, с много висока сила на избухване, способни да нанесат изключителни щети. Експлозивът е по-силен дори от пластичните такива, които се ползват за военни цели.
Припомняме, че през миналия месец в турската столица се случи един от най-ужасяващите атентати в съвременната история на страната, при който загинаха 130 души, а над 500 бяха ранени при протестни действия. Атентатът беше организиран от двама атентатори самоубийци. Столичната прокуратура излезе със заявление, че той е бил дело на терористичната групировка „Ислямска държава“, която от своят страна се закани, че ще последват още множество удари на територията на Турция.