София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Полицията в Панама претърси „Мосак Фонсека“

Международна комисия в страната ще оцени финансовата система

8 годиниКрими 3 Боряна Райчева

Полицията в Панама извърши обиск на централата на адвокатската кантора „Мосак Фонсека“, откъдето изтекоха скандални документи за богатствата на световните лидери.
Претърсването е минало без инциденти и се основава на журналистическите разкрития за укриване на данъци и пране на пари в офшорни компании в особено големи размери.
Основателят и съдружник в кантората – Рамон Фонсека заяви, че в компанията няма незаконна дейност и всички извършвани операции с финансови средства, са разреши.
Припомняме, че „Документите от Панама“ оказаха влияние в световен мащаб.
Първи от поста си се оттегли премиерът на Исландия, след като името му се появи в данните на журналистите. Британският министър – председател Дейвид Камерън беше принуден да разкрие данъчните си регистри, а руският лидер Владимир Путин заяви, че данните в документа са заговор на САЩ срещу него.
В документа присъстват имена на граждани от Австралия, Франция, Индия, Мексико Перу и Испания.
У нас сред присъстващите богати лица са Николай и Евгения Баневи, Петър Манджуков, Тодор Батков и Ангел Божилов.
Миналата седмица панамският държавен глава обяви, че е създадена международна комисия, която ще направи оценка на финансовата политика на страната.