София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Политически психолог:Избирателят у нас е отвратен

Според Антоанета Христова партиите са заложили на твърдите си ядра

5 годиниИзбори 2019 3 Боряна Райчева

В опит да анализираме отминалата вече политическата кампания по нашите ширини, предхождаща днешните избори за Европейски парламент, от телевизия „Евроком“ потърсихме компетентното мнение на политическия психолог Антоанета Христова. 
 
„Средностатистическият български избирател е отвратен от политическото в България. Той не желае да гласува. Причината за това Христова вижда в начина, по изглеждаше протеклата кампания за вота. Изглеждаше жестока, тежка, нефокусирана върху приоритетните и значими теми за обществото, от гледна точка на типа избори, които се правят. Изместване на енергията на политическия дебат и на политическата активност, даже ако щете, по посока на теми, които може и да са полезни, имам предвид корупционната тематика, но тези политики се построиха върху много трудна основа, много конфликтна основа.Тоест правим нещата откъм трудната страна. Не ги правим през превенцията, а през тежката интервенция- с много рани. Рани за всички политици, а и за гражданите. Така че за мене кампанията не се отличава със съвременна политическа култура.", коментира политологът.
 
Така големият процент от пасивни избиратели се запазва, а разразилите се скандали, активират само твърдият електорат на формациите, категорична е политическият психолог.
 
"Не бяха използвани сензитивните теми, към които българинът, иска да чува за тях и затова как конкретното му усилие да гласува за евроизбирите има смисъл.Това не беше изговорено. По какъв начин могат да бъдат привлечени тези хора, които всъщност не искат да гласуват?Тези, които както казах отпаднаха – от избирателите, от хората, на които се говори. Те не бяха на практика таргет за избирателите, това са младите, това са проактивните, ако щете това са пенсионерите, които очакваха да им се каже как биха могли да излязат от това положение, в което се намират доста време.", допълни Христова.
 
Значение е изиграло за формирането на нагласите, според специалиста и поведението на президента Радев.
 
"Президентът изтегли примерно преговорите и разговорите за новия главен прокурор твърде раничко. Трябваше и той да направи по някакъв начин събитие около своята собствена активност. Президентът трябва да може да чуе и а оцени доброто и лошото и при едните, и при другите и да каже „Теб те поздравява за това.“, но и „не, теб не те харесва за това. Имам своите критики.“ И да бъде еднакво справедлив и към едните и към другите.", заключи политологът.