София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полша: Думите на Макрон за НАТО са опасни

Френският президент изрази съмнения, че Алиансът е в "мозъчна смърт"

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Критичните забележки на френския президент Еманюел Макрон за НАТО са „опасни“, заяви полският премиер Матеуш Моравецки в интервю за „Файненшъл таймс“.

Припомняме, че Макрон каза пред сп. „Икономист“ миналата седмица, че НАТО е в състояние на „мозъчна смърт“ и постави под съмнение максимата на пакта, че атака срещу един от членовете е атака срещу всички.

Моравецки е убеден, че НАТО е „най-важният алианс в света, когато става въпрос за запазване на свободата и мира“, а съмненията за общата отбрана са „опасни“.

„Мисля, че съмненията на президента Макрон (за ангажимента на НАТО за обща отбрана“) може да накарат други съюзници да се зачудят дали Франция има притеснения от придържането към този ангажимент. Надявам се, че все още можем да разчитаме на Франция да изпълнява задълженията си“, каза още полският премиер по повод неочакваните коментари на Макрон месец преди срещата на върха на пакта на 4 декември в Лондон.