София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полша изнесла повече от 3 тона негодно говеждо месо

Продукцията стигнала до редица европейски страни

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Полша е изнесла повече от три тона негодно говеждо месо зад граница. Това става от продължаващите разследвания в страната по повод започналото преди два дни разследване в местна кланица, заподозряна, че предлага месо от болни животни.
 
Действията срещу тражорната бяха предприети след излъчен по полската телевизия TVN 24 филм, заснет със скрита камера.
 
Още в началото на проверката тогава  стана известно, че от  ветеринарната служба в страната са потвърдили, че кадрите разкриват незаконни дейности, а животните са били умъртвявани посред нощ, за да се избегнат проверки на санитарните власти.
 
Към момента вече е известно, че полски фирми са успели да продадат близо 10 тона съмнително месо на преработвателни предприятия в страната. От тях близо 3 тона са изнесени в други европейски страни като Румъния, Унгария, Естония, Финландия, Литва, Словакия и Испания. 
 
На този етап няма данни практики от компроментирането месо да са минавали през нашата граница, като такова не е открито и в търговската ни мрежа.
 
Ветеринарната служба  в Полша  съобщи, че е успяла да проследи доставките на продукцията, като тя вече е изтеглена от пазара.