София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полша ще построи обект за 1000 американски войници за своя сметка

"Отношенията между САЩ и Полша достигнаха ново ниво“

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп и полският лидер Анджей Дуда заявиха, че отношенията между двете страни са достигнали ново ниво, включително благодарение на споразумението за увеличаване на броя на американските войски в Полша, съобщиха от пресслужбата на Белия дом.

"Двамата лидери обсъдиха конкретни стъпки, които техните правителства ще предприемат, за да диверсифицират енергийните доставки за Европа и да се противопоставят на усилията да бъдат използвани енергийните ресурси като инструмент за постигане на политически цели", се казва в изявлението.

Както вече съобщи в сряда Тръмп на съвместна пресконференция с Дуда в Розовата градина на Белия дом, Полша ще построи обект за 1000 американски войници за своя сметка и САЩ няма да инвестират в него. Той посочи по-рано, че това е "съоръжение от световна класа". Президентът подчерта, че Съединените щати няма да изпращат допълнителни войски в Европа и могат да увеличат военния си контингент в Полша, като прехвърлят сили от Германия или от други места. Става дума за около 2 хиляди войници.