София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Помогна ли България на поправката "Макрон"?

Защо трима наши депутати отсъстваха на ключово гласуване в ЕП?

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Три знакови отсъствия на родни депутати от Европейския парламент вчера се оказаха ключови за поправката "Макрон", която извървя още една стъпка напред.
 
В сряда европейските народни представители ще гласуват промени в правилата за международните пътни превози, станали известни като поправката "Макрон". 
 
Това стана възможно, след като предложението беше одобрено с 156  "за" срещу 154 гласа "против". Оказа се, че решаваща помощ за стъпката напред за законопроекта, срещу който утре в Брюксел ще протестират над 600 български превозвачи, изиграха именно българските депутати Неджми Али, Светослав Малинов и Николай Бареков- и тримата отсъстващи от зала.
 
В телевизионно интервю по-рано днес Светослав Малинов обясни, че причината за липсата му при ключовото гласуване, била свързана с забавил се полет и беше категоричен, че в сряда ще застане твърдо против поправката.
 
Николай Барeков пък заяви, че нарочно е оставил пакета да мине, за да покаже по този начин на родните транспортни босове, че не може  работниците им да живеят в мизерия. Възгледите на евродепутата относно въпросния казус не са нови. Той излага своята позиция още в средата на януари, когато темата придоби широк медиен интерес. 
 
B2, СЕЗОН 2, ЕПИЗОД 19, Част 3
 
В същото време транспортният министър Росен Желязков коментира вчера изключително остро случилото се в Европейския парламент.
 
Припомняме, че пакета "Макрон" въвежда повече социални права за международните шофьори, но бизнесът в Източна Европа ги разглежда като откровено лобистки, целящи да ограничат по-евтината конкуренция от изтока. Сред предложенията са шофьорите да се прибират на всеки три седмици в страните си, както и да бъдат настанявани в по-скъпи хотели и да им бъдат осигурявани по-добри условия на живот, докато карат курсовете си.