София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Помпео нарече продуктивна срещата си със саудитския крал

Разговорът е бил относно Иран

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео е имал продуктивна среща с краля на Саудитска Арабия Салман бен Абдул Азиз Ал Сауд. Това написа американският дипломат в Twitter.

"Днешната среща с крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, посветена на обсъждането на напрегнатата ситуация в региона и необходимостта да се гарантира безопасността на морските пътища в Ормузкия пролив, е продуктивна. Не по-малко внимание е отделено на проблема със свободата на корабоплаването".

По-рано Саудитската агенция по печата съобщи, че крал Салман е посрещнал държавния секретар на САЩ в своята резиденция в Джеда. След обсъждане на регионалния дневен ред със саудитския монарх, Майкъл Помпео е заминал за Обединените арабски емирства (ОАЕ).

На 23 юни Помпей обяви, че отива в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, за да проведе разговори за положението около Иран. Говорейки за пътуването си до Арабския полуостров, държавният секретар подчерта, че ще проведе разговори с представители на Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, за да "се увери в стратегическата съгласуваност" на САЩ със своите съюзници относно положението около Иран. Според него е планирано да се обсъди възможността за "създаване на глобална коалиция" срещу Техеран.