София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Помпео обяви исканията на САЩ към Техеран

Готови са да премахнат санкциите от Иран?

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Американският държавен секретар Майк Помпео обяви исканият на Вашингтон по отношение на Техеран. Това той направи по време на реч на събитие на Фондация "Херитидж".

"Първо, Иран трябва да предостави на МААЕ пълен доклад за развитието на ядрените оръжия в сегашното си състояние и да се откаже напълно от тези работи в бъдеще. На второ място, Иран трябва да изостави обогатяването на плутония и да спре цялата работа, включително затваряне на ядрения реактор ", каза той.

Помпео също така каза, че Иран трябва да предостави на инспекторите на МААЕ "достъп до всички съоръжения в цялата страна без ограничения".

"Четвърто, Иран трябва да престане да разработва програма за създаване на балистични ракети и да спре тестването на вече подготвени ракети. Иран трябва да освободи всички американски граждани, както и граждани на американски съюзници ", добави той.

Държавният секретар на САЩ отбеляза, че Иран също трябва да "изтегли всички контролирани сили и групи" от територията на Сирия.

 

Американският държавен секретар заяви, че се надява на подкрепата на всички съюзници от Вашингтон по въпроса за нова стратегия за Иран.

"В подкрепа на изискванията, които сме изложили днес, ние бихме искали да бъдем подкрепени от всички наши основни съюзници и партньори от цял ​​свят. На първо място, разбира се, нашите европейски приятели, но не само: Бахрейн, Австралия, Япония, Катар, Саудитска Арабия, Южна Корея и така нататък, "- каза той в реч във Вашингтон.

Според него американската страна иска други страни "да се присъединят към тези действия срещу Ислямска република Иран".

"Знаем, че всички тези страни имат същите задачи и същото разбиране за проблемите, които лежат между нашите страни", добави Помпео.

По-рано той подчерта, че американската страна е готова да премахне санкциите от Иран в случай на промяна в курса на Техеран.