София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Помпео: САЩ ще си сътрудничат с ЕС за противодействието на заплахите от Русия

Заплахите от гледна точка на Вашингтон идват от Русия, Китай и Иран

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Съединените щати очакват да работят с новото ръководство на Европейския съюз за противодействие на заплахите, които от гледна точка на Вашингтон идват от Русия, Китай и Иран. Това се посочва в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео във връзка с началото на работата на новата Европейска комисия (ЕК) под ръководството на Урсула фон дер Лайен.

"Съединените щати очакват да работят с тази нова лидерска група, както и с Европейския парламент, нейния председател Давид Сасоли и страните членки на ЕС за постигане на общите ни цели. Сред тях са укрепване на нашите търговски отношения, насърчаване на европейската енергийна независимост и справяне с нашите общи предизвикателства. сигурността и демократичните ценности, включително заплахи от Русия, Китайската комунистическа партия и Иран, "каза Помпео. Според него Съединените щати имат за цел да засилят партньорството с ЕС, "за да се осигури спокойно и успешно бъдеще" на неговите граждани.