София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Поне 88 жертви на наводненията и свлачищата в Индия и Непал

Хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си

пропускане
5 годиниИнциденти 6 Боряна Райчева

Поне 88 души са били убити и още десетки хиляди са напуснали родните си места след като буйни мусони предизвикаха наводнения и свлачища в Непал и части от Южна Азия.

Поне 64 души са загинали в Непал, като още 31 са обявени за издирване, а броят на спасените възлиза на 2 500 човека, съобщиха от Вътрешното министерство на страната в понеделник сутринта.

Операциите по издирването и спасяването на пострадалите са били задвижени незабавно, като в тях са се включили няколко федерални агенции, Непалската армия и паравоенни групировки.

В съседна Индия 14 души са загинали в североизточния щат Бихар, който е разположен на Индо-Непалската граница. „Броят на загиналите се очаква да се увеличи“, съобщи Пратяя Амрит, старши служител на Бихарската служба по справяне с бедствията.

„Общо 19.6 млн. души от 12 области са били засегнати от наводненията, като на всички места за изпратени екипи, чиято цел е да овладеят обстановката“, заяви още Амрит.

През 2017 г. Непал беше връхлетяна от най-тежките мусони за последните години, като жертвите на наводненията достигнаха 143 души и 80 000 къщи бяха разрушени. През 2014 г. по време на мусонния сезон 100 човека загинаха в Непал и 17 000 семейства бяха принудени да напуснат домовете си.