София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Поптодорова: Мерките за сигурност срещу Русия бяха забранени

Според вицепрезидента на Асоциацията на атлантическия договор по темата най-накрая се работи

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Мерките за сигурност, свързани с действия на Русия спрямо България, бяха забранени, коментира в студиото на „Нова телевизия“ вицепрезидентът на Асоциацията на атлантическия договор Елена Поптодорова. 
 
Поптодолова допълни, че това, което се случва в момента – с отзоваването на руски дипломат у нас, както и с акцията на прокуратурата от преди около месец за разследване на шпионаж у нас в полза на Русия, показвало, че най-накрая по темата се работело.
 
„ Събитията само от последната година, ако изброим държавите, които публична обявиха руска намеса при тях от страна на Русия чрез дипломатите й (Великобритания, Австрия, Германия, Швейцария) показва, че темата е отдавна на масата.“, обясни още Поптодорова.
 
Специалистът по външна политика допълни, че в конкретния случай със скандала в България, по всяка вероятност въпросният дипломат се е опитвал да се добере до секретна информация, свързана с договорености на страната ни Европейския съюз и  НАТО.
 
„Изборът му на събеседници е  много широк, тъй като, за да се извлече есенцията от ценна информация, помага да се говори с възможно най-широк кръг от хора. Логиката обаче сочи, че основният стремеж е бил да ес получи конкретна информация от източник, свързан с НАТО.“, изясни още вицепрезидента на Асоциацията на атлантическия договор.