София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Поптодорова: В България няма място за подривни действия от страна на Русия

Сърбия може да се окаже едно поле на препятствия на България

4 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

В Общата декларация на НАТО, Параграф 3, се посочва: Агресивните действия на Русия представляват заплаха за евроатлантическата сигурност. И това е вкарано в един параграф с тероризъм. Неслучайно цитирам този текст. Във всички случаи имаме една дълга поредица от действия. Това е очевидно един дълъг план на действие на Кремъл. Tова коментира бившият дипломат Елена Поптодорова във връзка с обвиненията в шпионаж срещу руски граждани и последвалите дипломатически престрелки между България и Руската федерация.

По думите й няма място за колебания и премълчаване от страна на българските власти по този въпрос.. В България няма място за подривни дейсвтия. Ако наистина има прокуратурата достатъчно доказателства за Малинов, трябва незабавно да действа, за да не се стига до размахване на пръст от страна на Русия. България не е безволева и ничия земя, категорична е Поптодорова. 

Бившият посланик в САЩ е категорична, че никой не може отвън да спре Турски поток, освен ако България сама не прецени, че не е достатъчно защитим в икономическо отношение проект. Истината е, че регулациите на ЕС определят поведението на страната ни. Очевидно има силни замисимости, има страх, има обвързаности на лица, които са на високо ниво и взимат решения, допълни тя.

Поптодорова изказа мнение, че Сърбия може да се окаже едно поле на препятствия на България за всички дейности, които имаме и трябва много да се внимава с нея.