София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОРЕДЕН ОПИТ ЗА МИР В ИВИЦАТА ГАЗА

ДЖОН КЕРИ СЕ СРЕЩНА СЪС СЕРГЕЙ ЛАВРОВ. ПРЕДСТОИ СРЕЩА И С БЕНЯМИН НЕТАНЯХУ

9 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Пореден опит  на държавният секретар на САЩ Джон Кери да постигне мир между Палестина и Израел. Този път той се срещна с руския външен министър Сергей Лавров в Рим, за да разговарят за ситуацията в Близкия изток. Предстои и среща между Кери и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

САЩ правят пореден опит да постигнат споразумение за пътна карта за цялостен мирен договор между Израел и Палестина. Много страни от ООН направиха опит да постигнат мир в ивицата Газа като предложиха свои резолюции в съвета на обединените нации. До този момент обаче нито една от тях няма успех. Точно за това САЩ опитват да постигнат договореност както с Израел, така и с Палестина за пътна карта на териториите в ивицата, която да бъде призната и от двете страни. До момента обаче успех в тази посока няма. След срещата между Лавров и Кери обаче едно стана ясно – и Русия вижда необходимостта от мир в Близкия Изток.

Предстои и среща на държавния секретар на САЩ Джон Кери с израелският премиер Бенямин Нетаняху, който вече е в Рим. Нетаняху обаче ще бъде непреклонен в позицията си, че Израел няма да приеме да се оттегли в границите от 1967-а година. Все пак Джон Кери се надява на резултат от срещата с Бенямин Нетаняху, както и от срещите си с френския, германския и британския външен министър, за да се стигне до решение как да бъде съживен израелско-палестинския мирен процес.