София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пореден протест в Хонконг

Властите употребиха сълзотворен газ срещу демонстрантите

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Пореден протест  в автономния регион Хонконг. Специалните части за борба  с безредиците са използвали сълзотворен газ срещу активисти, които са се събрали на протест в района Юен Лун на Хонконг, въпреки забраната на полицията, съобщават световните информационни агенции.
 
На кадри, разпространени от местните телевизии се виждат десетки хиляди облечени в черно демонстранти, които са обстрелвани с гранати сълзотворен газ. Някои от протестиращите  са обградили и един от полицейските микробуси, като са започнали да хвърлят камъни по него.
 
До поредната ескалация на напрежението днес се стигна, след като миналата неделя около 100 мъже с бели тениски въоръжени с метални пръти нападнаха активисти на железопътна гара в мегаполиса, но бяха ранени 45 души.
 
Припомняме, че протестите в Хонконг стартираха на 9-ти юни, когато хиляди жители на автономния регион излязоха на улицата, за да изразят недоволството си  срещу репресивен закон в полза на Китай. 
 
Спорният законопроект за екстрадиция предвижда да  позволи заподозрени лица  да бъдат изпратени в Китай, където да бъдат съдени. Протестите продължават вече седем седмици, тъй като местните власти, подкрепяни от Китай, отказват да отменят закона, а жителите на региона са категорични, че няма да се приберат в домовете си, докато това не се случи.
 
Преди седмица на многохиляден протест полицията отново се наложи да използва сълзотворен газ.