София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОРЕДЕН РУМЪНСКИ МИНИСТЪР НА СЪД ЗАРАДИ КОРУПЦИЯ

ЕЛЕНА УДРЕА Е ОБВИНЕНА В ПРАНЕ НА ПАРИ И ВЗЕМАНЕ НА ПОДКУП

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Румъния прати още един свой министър на съд. Парламентът в страната гласува със 193 гласа „за“ стартирането на разследване срещу бившия министър на туризма Елена Удреа. Тя е заподозряна в пране на пари и корупционни действия.
Против пращането на Удреа в ръцете на магистратите, се обявиха 106-а от депутатите в залата. Съвсем до скоро ексминистърът се считаше за един от най-влиятелните политици на Румъния. Управляваше сектора в периода между 2008 и 2012 г, предаде БГНЕС.
Съмненията в честността на Удреа идват в края на властта й, когато има подозрения, че тя е взела 3,8 млн. долара подкуп от бизнесмен в енергетиката. Обвиненията към ексминитъра са за даване на фалшиви показания, търговия с влияние и длъжностно престъпление. Елена Удреа отрича да има нещо общо с подобни действия, като допълва, че прокуратурата се намесва в политиката на страната.
Това не е първият министър, който парламента праща на съд. Финансовият министър Дариус Вълков подаде оставката си през март месец тази година, след като срещу него тръгна разследване за превишаване с власт и използване на служебно положение за лични облаги. Процес тръгна дори срещу премиера на Румъния – Виктор Понта. В края на миналия месец лидерът на социалдемократите беше обвинен в получаването на подкуп от 55 000 евро. Понта се оттегли от поста си докато разследването срещу него не бъде завършено. Бившият министър-председател на страната Адриан Нъстасе беше осъден след като го уличиха в корупционни действия.