София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Поредна неделя под блокада заради протести

Затворени за часове бяха редица пътища в страната

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Поредна неделя под блокада заради продължаващите вече няколко седмици протести в цялата страна. Основни пътни артерии и днес осатнаха часове наерд блокирани от недоволството на излезлите на улицата. 
 
След намаляването по спешност на цените на горивата, което изкара в началото хората на улицата, сега исканията са най-разнообразни, като общият знаменател изглежда повишаването на стандарта на живот и намаляването на цените. Всичо това изакра жителите на над 10 града в стараната пеша или с колите им навън.
 
Протестиращите в Сливен затвориха пътен възел „Петолъчката“ на главен път София – Бургас. Те блокираха пътя към Бургас и Котел, но полицаите им забраниха да спрат движението през изходите за Ямбол, Сливен и Стралджа. 
 
Гражданите  на Карлово и Сопот  блокираха разклона за селата Московец и Иганово на Подбалканския път.  Организаторите  на недоволството заявяват, че протестните действия на жителите на двата града ще продължат до 22.00 часа  тази вечер.
 
Петдесетина души се събраха на протест в Пловдив. Недоволните организираха  пешеходно шествие, което мина  по главната улица на града, като скандираха „Българи юнаци” и „Пловдив, събуди се”, развявайки трибагреници и надувайки вувузели.
 
На протеста хората изразиха недоволството си от несъответствието според тях между цените на стоките и доходите. След като пешеходното шествие на пловдивчани стигана  от сградата на общината до Паметника на Съединението, част от недоволните се отправиха към Карлово, за да се включат в организираната блокада на подбалканския път.
 
Протестиращите в Шумен спряха за близо час и половина движението по автомагистрала "Хемус". Блокадата им започна малко след 12 часа на пътен възел Белоколитово, като към тях се присъединиха и хора от  Търговище и Разград.  След като спряха движението, хората се насочиха към Нови пазар, където също затвориха пътя. Движението по АМ „Хемус“ все пък бе възстановено малко след 15:00 часа, като вследствие на блокадата се образуваха колони от коли. 
 
Протестът в Русе, както обикновено беше малко по-различен, отоколкото на другите места. Исканията на хората там продължават да бъдат за чист въздух. Протестиращите затвориха на няколко пъти за кратко булевард „България”. Въпреки че имаше намеса на полицията, която се опита да им попречи да блокират движението, не се стигна до напрежение и задръствания, тъй като автомобилите веднага бяха отбивани по обходен маршрут. 
 
В Добрич пък недоволството беше свързано с промените в Закона за вероизповеданията. Хората там организираха мирен поход от паметника на „Св. св. Кирил и Методий“ до сградата на областната администрация. Представителите на шест евангелско-протестантски църкви се опасяват, че с новите текстове в закона правата им ще бъдат нарушени. 
 
В Бургас пък шофьори зареждаха гориво за стотинки, като по този начин демонстративно изразиха несъгласието си с несъответствието между цени и доходи. Около 100 шофьори се включиха в тази проява на недоволство. 
 
С шествие на над 60-70 автомобила протече четвъртият протест в Благоевград. Част от участниците в автошествието успяха да достигнат до село Железница, където блокираха за около двадесет минути движението по главен път Е-79.
 
Протести имаше още в Перник, София,  Монтана и още редица градове от страната. Организаторите са категорични, че проявите на народно недоволство ще продължанат, докато исканията не бъдат чути и удовлетворени.