София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Поредно отлагане на делото срещу шефа на БНТ

Константин Каменаров не се яви, представил е болничен

пропускане
5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Сагата около делото за шофиране в нетрезво състояние на генералния директор на БНТ продължава. По традиция Константин Каменаров не се яви на провелото се днес поредно съдебно заседание срещу него в Софийски градски съд, което стана причина за поредно отлагане.
 
Преди началото на заседанието, защитникът на Каменаров отказа да даде информация за причините за отсъствието на клиента си.
 
В залата стана ясно, че шефът на Националната телевизия е представил болничен за периода 14-20 февруари, според който е с остро възпаление на горните дихателни пътища. Така неявяването на  му стана пречка за гледане на делото по същество и то беше насрочено за нова дата- 13.03.2019 г.
 
Крайният изход на процеса срещу генералния директор на БНТ е от изключителна важност, тъй като от него на практика зависи дали Константин Каменаров ще продължи да е начело на медията. Според Закона за радиото и телевизията в ръководството не може да има лица, които са осъждани за престъпления от общ характер, дори да е условно.
 
Припомняме, че първата инстанция осъди през 2017-та Константин Каменаров на една година и три месеца условно и 600 лева глоба, заради това, че 23-ти юни 2016-та  е заловен да шофира в нетрезво състояние с 1,6 промила алкохол в кръвта.
 
Самият Каменаров твърди, че във въпросната вечер е изпил само едно уиски, след което приел от билката "златен корен", която се разтваря в медицински спирт, като той  отстоява тезата, че няма как едно уиски да даде такъв висок промил, а резултатът е заради билката.
 
От началото на процеса срещу него на втора инстанция, шефът на БНТ избягва да се явява на делата си, като всеки път причините за това са различни- болест- негова или на защитника му, работни задължения и др. През ноември 2018-та съдът дори налага глоба в размер на 1000 лева на Генералния директор на БНТ, заради  злоупотреба с право и опит за шиканиране на процеса. 
 
Единственото явяване в зала на подсъдимия беше в началото на януари, когато той поиска изслушване на лекарката, взела му кръвната пробата за алкохол. Аргументът за това беше,  е тя не е била назначена в съответното лечебно заведение по това време. Днес лекарката беше в зала, но отсъствието на Каменаров отложи разпита й. Пред съда тя обясни, че не е сигурна, че множеството служебни ангажименти, които има, ще й позволят да  присъства отново на делото на 13-ти март.