Гледай
на живо

Поредно заседание по делото срещу Петър Москов

Очакванията за разпит на министри от кабинета "Борисов 2" не се оправдаха

Поредно заседание по делото срещу Петър Москов Бившият министър на здравеопазването Петър Москов отново се изправи пред Специализирания съд, заради... thumbnail text
Бившият министър на здравеопазването Петър Москов отново се изправи пред Специализирания съд, заради бартера с турски ваксини, който е сключил през 2015 г. 
 
През 2016 година Москов и заместникът му Адам Персенски бяха обвинени в престъпление по служба и безстопанственост.
 
Държавното обвинение посочва, че в резултат на сделката с ваксините Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф", държавата е ощетена с над 300 000 лева, а освен това самите ваксини не са били разрешени за употреба  у нас.
 Дело започна по същество още през юни, след като магистратите от специализирания наказателен съд не приеха аргументите на защитата на Москов тогава, че са налице нарушения в досъдебното производство, които са довели до неточности в обвинителния акт.
 
Очакванията днес съдът да разпита министри от кабинета "Борисов 2" не се оправдаха. Бившият здравен министър присъства в залата, но отказа да дава изявления пред медиите.
 
Процесът тече  по съкратена процедура и няма да бъдат разпитвани всички свидетели. Те са над 200 и сред тях са Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев. Има и такива, които са със защитена самоличност. 
 
При стартирането на гледането на делото по същество в началото на лятото  Петър Москов обяви, че в обвинителния акт няма нито едно доказателство срещу него и в съда не трябва да е той, а представители на БСП и ДПС, които са „разпалили страховете на хората“.