Гледай
на живо

Порожанов: В страната има огнище от чума по свинете

Лаборатория от Мадрид е потвърдила болестта у нас

Порожанов: В страната има огнище от чума по свинете Установени са огнища на африканската чума по свинете в пограничните зони на България, където имаме с... thumbnail text

Установени са огнища на африканската чума по свинете в пограничните зони на България, където имаме сухоземна граница с Румъния. Лаборатория от Мадрид е потвърдила болестта у нас, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов след Първото заседание на Централния епизоотичен съвет за африканската чума по свинете.

„Самата болест за съжаление от тази година е много активно застъпена в нашата северна съседка. 12 зони са под възбрана заради чумата“, заяви министъра на земеделието Румен Порожанов.

„Ще се внесе като предложение на следващото заседание на Министерски съвет стимулиране на усвояването на животните в 20-километровата зона в индустриалните зони. Така ще стимулираме тези, които отглеждат законни животни. Всеки, които гледа животни, без да спазва съответните изисквания, ще бъде санкциониран“, заяви Порожанов.

Той посочи, че кучета или чакали също могат да бъдат част от движението на болестта. Местенето на заразата може да става и от животински продукти, които се пренасят от хора.