София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Порошенко дава на съд Би Би Си

Украинският лидер платил 400 хиляди долара за среща с Тръмп?

5 годиниПравосъдие 9 Боряна Райчева

Президентът на Украйна Петро Порошенко е подал съдебен иск в британски съд срещу медийната корпорация Би Би Си във връзка с публикуването на материал, в  който се твърди, че украинският лидер е платил 400 хиляди долара за среща с колегата си от САЩ  Доналд Тръмп, пише Дейли Телеграф, позовавайки предоставени по случая документи.

През май тази година, британската медийна група Би Би Си, позовавайки се на източници, запознати с обстоятелствата на сделката в Киев, съобщи, че адвокатът на президента на САЩ Майкъл Коен, получил от посредници, действащи от името на Порошенко, най-малко 400 хиляди долара, за да му уреди среща с Тръмп по време на посещението на украинския лидер в Съединените щати. Според данни на източника на Би Би Си, Порошенко е искал да се създаде неформален канал за информация с Тръмп. Материалът все още е на сайта на корпорацията, посочва РИА Новости.

В жалба, подадена в британския съд, адвокатите на украинския президент отхвърлят тези изявления и заявяват, че публикуването на въпросния материал "сериозно уврежда" репутацията на Порошенко и "причинява загриженост и объркване". 

Както се посочва в документа, британската компания "няма доказателства за извършване на плащания или тайни преговори". Според адвоката на Порошенко, Би Би Си е публикувала „тези много сериозни и клеветнически твърдения, независимо от факта, че тези, за които се твърди, че са замесени в случая, на няколко пъти заявиха пред репортери, че това не е вярно, че не е имало плащания и тайни преговори".  Защитата на Порошенко подчертава, че дори след жалбата на украинския лидер корпорацията е отказала да публикува извинение.

От Би Би Си отказват да коментира тази информация, заявявайки, че не разглеждането на случая продължава.