София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Порошенко иска Чернобил да стане „зона за нови технологии“

Годишнина от катастрофата в атомната електроцентрала

6 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

Президентът на Украйна Петро Порошенко е убеден, че отцепената зона на атомната електроцентрала в Чернобил трябва да стане място за нови прогресивни технологии, предаде РИА Новости.

"Украйна и на целият свят никога няма да забравят ужасния случай от 26 април 1986 г. в Чернобил. Той винаги ще остане отворена рана в сърцето на страната, в сърцата на милиони хора ... И днес ние трябва да направи всичко възможно, че такава трагедия никога не се случва отново. Ние трябва да се учат от модернато. Зоната в Чернобил трябва да се превърне в място за нови прогресивни технологии, територия за промяна ", пише Порошенко на страницата си във Facebook .

Министър-председателят на Украйна Владимир Гройсман също почете паметта на загиналите при аварията в атомната електроцентрала в Чернобил. "Чернобилската авария: Ужасна катастрофа, която унищожи милиони животи, трагедия за Украйна и целия свят", пише той на страницата си във Facebook.

Катастрофата в атомната електроцентрала в Чернобил става на 26 април 1986 г.,  четвъртият блок на станцията избухва. Общата площ на радиационното замърсяване в Беларус е около 46.5 хиляди квадратни километра (23% от общата площ). В Украйна 50 хиляди квадратни километра са замърсени в 12 региона. Освен това, 19 руски региона с площ от почти 60 000 квадратни километра и население от 2,6 милиона души са засегнати от радиоактивно замърсяване.