София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Порошенко отмени военното положение в Украйна

Президентските избори ще се проведат по график

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът на Украйна Петро Порошенко официално обяви прекратяването на военното положение в страната. "Това е моето решение", каза той в сряда на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана, цитиран от ТАСС.

Украинският държавен глава потвърди, че президентските избори в страната ще се проведат по график – на 31 март 2019 година.

Военното положение в Украйна бе въведено с указ на президента на 28 ноември за срок от 30 дни. Мярката бе взета във връзка с инцидента в Керченския проток от 25 ноември, при който украински кораби бяха задържани от руските власти, заради преминаването им на руска територия.

Над 30 000 граждани на Русия не бяха допуснати да влязат в Украйна за 30-дневния период на военното положение, наложено в някои региони на страната, съобщи асистентът на ръководителя на Държавната гранична служба на Украйна.

Само за минали ден на 90 руски граждани е било отказано влизане в Украйна. Руската федерация пък не е допуснала на своята територия около 350 граждани на Украйна през този период. Все още не е ясно дали режимът на преминаване на руснаците в Украйна ще бъде променен след прекратяването на военното положение в страната днес.