София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Порошенко подписа закон за разширяване на морските граници на Украйна

Законът бе приет на фона на увеличеното напрежение между Русия и Украйна

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Украинският президент Петро Порошенко подписа закон, с който морските граници на Украйна се разширяват от 12 на 24 морски мили.

Той има за цел и да предотврати осъществяването на контрабандни операции и нелегално влизане на плавателни съдове в затворените пристанища в Донбас.

От пресслужбата на Порошенко уточняват, че приемането на закона цели хармонизиране на украинското морско законодателство със законодателствата на държави, подписали Конвенцията на ООН по морско право през 1982 г.

В рамките на морските си граници Украйна може да осъществява контрол за предотвратяване на нарушенията на митническото, данъчното, имиграционното, санитарното законодателства на Украйна. Властите на страната ще имат право в рамките на тази зона да спират плавателни съдове, да ги задържат и да арестуват екипажите, с изключение на военни кораби и други държавни плавателни съдове, използвани за нетърговски цели. Ако кораб нарушител се опита напусне зоната, властите имат право да го преследват в съответствие с Конвенцията на ООН по морско право от 1982. Преследването се прекратява, ако корабът навлезе в териториалните води на страната, под чийто флаг плава, или във водите на трета страна.

Законът бе приет на фона на увеличеното напрежение между Русия и Украйна след инцидента в Керченския проток, при който руски гранични власти задържаха три украински кораба и техните екипажи.