София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Порошенко: Путин иска да анексира цяла Украйна

Иска помощ от Меркел

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на Украйна Петро Порошенко обвини руския си колега Владимир Путин, че иска да анексира цяла Украйна, и призова германския канцлер Ангела Меркел да се притече на помощ на Киев, предаде Ройтерс.

В неделя Русия задържа три украински военни кораба и техните екипажи близо до Кримския полуостров, който Москва отне от Украйна през 2014 г., Русия твърди, че корабите са влезли незаконно в нейни териториални води, но Киев отрича обвинението.

В интервю за немския вестник "Билд" в четвъртък Порошенко отхвърли обвинението на Русия, че влизането на плавателните съдове в Азовско море е вид провокация.

"Не вярвайте на лъжите на Путин", каза той пред Билд и сравни тезата на Русия с нейните уверения, че е изпратила войници в Крим през 2014 г.

По думите на Порошенко Путин иска да възстанови старата Руска империя. “Като руски цар, като какъвто се възприема, неговата империя не може да функционира без Украйна. Той гледа на нас като на негова колония", заяви украинският лидер.

Той призова Германия, най-големият и най-богатият купувач на газ от Москва, да спре изграждането на подводния газопровод, който ще позволи на Русия да доставя директно в Германия, като отрязва Украйна.

Имаме нужда от силна, решителна и ясна реакция срещу агресивното поведение на Русия ", каза той и допълни, че това също означава спиране на газопровода "Северен поток 2“.

Германски представители заявиха в сряда, че позицията им по газопровода остава непроменена и че говоренето за по-строги санкции срещу Москва, изисквани от Съединените щати и много европейски политици, е "преждевременно".

Порошенко също призова за разполагането на кораби на НАТО в Азовско море, за да подкрепи Украйна срещу Русия.
Путин "не иска нищо по-малко от това да окупира (Азовско) море. Единствения език, който той разбира, е този на единството на западния свят", заяви Порошенко.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел отговори на призива на украинския президент и заяви, че ще обсъди темата за Азовско море с Путин по време на срещата на Г-20, съобщи ТАСС. Канцлерът отбеляза, че всички трябва да останат спокойни и да работят за премахване на ескалацията на напрежжението в района. Тя също така се застъпи за освобождаването на украински моряци.