София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Порошенко: САЩ обещаха военна помощ на Киев

Това е договорено в разговор между украинския лидер и Майк Помпео

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Американският държавен секретар Майк Помпео е обещал на президента Петро Порошенко подкрепа от САЩ, включително военна, за защита суверенитета на Украйна. Това е станало по време на телефонен разговор между украинския лидер и Помпео на 27 ноември, съобщи самият Порошенко в интервю за Си Ен Ен.

Говорителят на Държавния департамент Хедър Науер потвърди за телефонния разговор между Помпео и Порошенко, но според нея става въпрос само за подкрепата на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а не за военна помощ.

Разговорът между двамата е бил във връзка с кризата в Керченския проток, заради която от днес в Украйна е обявено 30 дневно частично военно положение.

Приетият през август бюджет за отбрана на САЩ за 2019 г. включва продължаването на военната помощ за Украйна. За 2019 г. Вашингтон обеща 250 млн. долара за доставки за Киев, включително и отбранителни въоръжения.

Като част от американската военна помощ в края на лятото на Украйна беше доставена голяма пратка с оръжия и боеприпаси, както и противовъздушни системи Javelin, бронирани автомобили Hummer, гранатомети.