София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Порошенко се изправя пред прокуратурата на Украйна

Той е свидетел по делото за загиналите през 2014 година на пл. Независимост

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Президентът на Украйна Петро Порошенко се съгласи да се яви в Генералната прокуратура, за да даде показания по случая със смъртта на хора на площад Независимост в Киев през 2014 г., информират местни медии с позоваване на източник, близък до президента.
Служителите на президентската администрация "влязоха в контакт със следователя" и предложиха съвместно да определят датата на разпита, обясни източникът. Порошенко трябва да подпише доклада за разпита, проведен през 2016 г., и да даде допълнителни показания.
На 7 май стана известно Порошенко не сее яви на разпит. Той обясни това, като каза, че е зает да одобрява нови членове на Върховния съд. Ръководителят на отдела за специални разследвания Прокуратурата Сергей Горбатюк коментира, че Порошенко може да бъде доведен за разпит със сила, когато неговите президентски правомощия приключат. В случай на повторно неявяване, държавният глава може да бъде глобен.
През 2013 г. и началото на 2014 г. в Украйна се проведоха масови протести, наречени „Евромайдан”, което доведе до свалянето на тогавашния президент Виктор Янукович. Сблъсъците със силите за сигурност на площад "Независимост" в Киев доведоха до смъртта на повече от 100 души. Много от тях станаха жертви на неизвестни снайперисти, които настоящите власти свързват с Янукович, но вината на бившия шеф на републиката все още не е доказана в съда.