София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Порошенко ще съди Русия

Призова министрите в Украйна да предприемат конкретни стъпки

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът на Украйна Петро Порошенко планира да заведе дело срещу Русия "за вредите, нанесени в Донбас".

Според него Киев вече не трябва да чака "нито минута" и трябва да формулира "консолидирани претенции" към Русия, пише Порошенко във Фейсбук страницата си.

Той призовава Кабинета на министрите на Украйна да предприеме мерки за създаването на подходящ междуведомствен координиращ орган възможно най-скоро". По думите му появата на такъв орган е предвидена в Закона за реинтеграция на Донбас, приет през януари.

В Държавната Дума идеята на Порошенко се нарича “Разбитите надежди на украинските власти”. Според депутат от Крим Украйна може да подаде съдебни дела в европейските съдилища, но в крайна сметка ще получи само “разбити надежди"

Президентът на Центъра за системен анализ и прогнозиране Ростислав Ишченко изрази своето мнение за причината за такава инициатива. Според него това твърдение е направено единствено за вътрешно потребление. Експертът припомни, че предизборната кампания на Порошенко започва и той "трябва по някакъв начин да развълнува избирателите“.

Президентът и член на изпълнителния комитет на Руската асоциация по международно право Анатолий Капустин също вярва, че твърдението на Украйна за Русия няма шанс за успех.

Той подчерта, че въпросите, свързани с прехвърлянето на права върху друг въпрос от международното право, както и в Крим, трябва първо да бъдат решени чрез преговори.

Според него един международен съд по този въпрос може да създаде само с необходимото условие за съгласието на Русия.

"Ако няма двустранен договор, който да регламентира този въпрос, Русия няма съгласие, всичко е безполезно... Ако Русия не прояви интерес към делото, няма да се получи", каза експертът.

Според него претенциите на украинските власти към Русия по въпроса за Донбас са неоснователни.

По-рано Киев обжалва пред редица международни съдилища, по-специално, пред Европейския съд по правата на човека и Международния съд, с искове срещу Русия. В своите искове Украйна поиска обезщетение за вреди, причинени от изгубено имущество в Крим, както и отговорност за предполагаемо нарушение на правата на човека на полуострова и в Донбас.

Освен това редица дела, заведени от Киев в арбитража в Стокхолм, се занимават с договори за газ между руския "Газпром" и украинския "Нафтогаз".

Киев многократно обвинява Москва, че се намесва в делата на Украйна. Русия отрича това и нарече тези обвинения неприемливи. Москва многократно заяви, че не е страна на вътрешно украинския конфликт и се интересува от преодоляването на политическата и икономическата криза от страна на Украйна.